Възпитание на любов към ученето

18.07.2010 16:39

Децата, които имат широка база от знания и подготовка по много предмети, ще намерят училището и ученето за по-лесни и по-интересни от останалите деца. Родителите имат привилегията и отговорността да споделят света със своите деца.

Разговорът с детето ви за всекидневните житейски случки ще помогне на всеки от вас да разбере гледните точки, стойностите, мечтите и интересите на другия. Родителите имат нужда не само да говорят с децата си, но и да ги изслушват. Да отговорите на въпросите му или да му помогнете да открие отговорите ще помогне на детето ви да развие чувство за важност и самоуважение.

Много родители смятат, че дейностите като посещение на зоологическа градина, музеи или шоута ще заменят загубеното време с децата им. Но дори всекидневните дей-

 

ности,  като отиването до банката, до магазина или правенето на проект вкъщи, може да имат образователна стойност. Родителите просто се нуждаят от това да правят планове малко напред, за да помогнат на детето си да открива света.

 

Ето няколко предложения за дейности, на които да се насладите заедно с детето ви:

  • Гледайте новини или документални филми по ТВ.
  • Вземете под наем или си купете образователни видеофилми.
  • Посетете музеи по естествена история, научни музеи, музеи за изкуства, музеи за деца, зоологически градини, ботанически градини и исторически местности.
  • Посетете национални паркове или гори. Потърсете туристическа обиколка.
  • Четете статиите във вестника, новините и списания заедно.
  • Отидете до обществената библиотека.
  • Организирайте ваканции, от които да натрупате преживявания.
  • Планирайте “тематични” партита, които изискват известни проучвания. Например парти с костюми от миналото, пиеса или представяне на изобретения от този период.

Важното, което родителите трябва да запомнят, е, че те са най-важните учители в живота на техните деца. Децата по рождение са любознателни, но родителите трябва да им помогнат да насочат това учене. Разговорът с децата преди, по време и след каквато и да е дейност им помага да научат стъпките, включени в ученето. Този разговор също ще подобри вашата комуникация и по този начин и връзката с детето ви.

—————

Назад