Как да помогнете на детето си?

18.07.2010 16:01

 

Вашият малък ученик не обича алгебрата и не може да реши задачите по геометрия? А подготвянето на домашните е истинско изпитание и за двама ви? С разбиране ще му помогнете повече, отколкото с наказания.
Най-важно е да се открие истинската причина
Ако малчуганът има затруднения с този учебен предмет, това не означава, че не е умен. Ето някои причини за проблема, които често ни убягват.
 Математиката плаши
Тази дисциплина често е решаваща при кандидатстване за някои училища или престижни висши специалности. Много деца се страхуват от нея и предпочитат да се откажат, вместо да поведат стресираща битка с цифрите. Има и един парадокс: когато слаб ученик поправи оценката си от двойка на тройка, всички го насърчават, но когато получи четворка, започват да очакват от него повече и не го хвалят. В резултат той е все по-объркан, а математиката - все по-стресираща за него.
 Стремеж към различност
Ако всички в семейството ви смятат, че математиката е в основата на доброто образование, този възглед може да не допада на детето ви. То може би има артистични заложби и репутацията, че „нищо не разбира от математика", му дава самочувствието на „неразбран талант".
 С порастването Всеки търси своята истина
Образователната система е изградена така, че децата се сблъскват с противоречиви знания. Отначало те учат, че не може да се изважда по-голямо число от по-малко. В по-горните класове обаче се запознават с отрицателните числа, това се оказва възможно и нещата се усложняват. Тези противоречия водят до дискомфорт особено през пубертета, когато подрастващият търси отговори на редица важни въпроси от типа „Кой съм аз и какъв е светът около мен?".
Изход от ситуацията
 Конкретизиране
В развитието на детето в началото е конкретното предметно-образно мислене. По-късно се появяват понятията, категориите, логиката. За да се постигне разбирането на абстрактното в математиката, не е срамно връщането към конкретното - например изграждането на пирамида от пластилин, която ще даде по-ясна представа.
 Повече примери
Онагледяването на задачите с познати или забавни примери от ежедневието би помогнало на детето да преодолее психичното блокиране пред абстрактния характер на математическите термини. Изслушвайте го, без да му се присмивате и без да го съдите за начините, които то само открива, за да се справи с тази наука.
Не забравяйте, че ключът към успеха е единствено в неговите ръце.
 Индивидуален подход
Важното е да откриете кои са слабите и силните страни на вашето дете: дали разбира по-добре материята, когато я чете, ако му се начертае диаграма или ако само си направи план-конспект с извадени най-важните понятия и формули


—————

Назад