Домашните

18.07.2010 15:57

Помогнете на детето си без да му пишете домашните!

Със сигурност няма да ви е приятно да гледате как детето ви се мъчи с математиката или дълго време пише погрешно някои думи, но е важно да оставите детето да се поучи от грешките си. Когато става въпрос за домашните, придържайте се към следното правило: Помагайте на детето си и му предлагайте своята помощ, но никога не пишете домашните му. Ето и няколко съвета как да запазите баланса:

Поговорете с учителя на детето си. Учителите имат различни виждания във връзка с домашните задачи и тяхната гледна точка определя участието на родителя в тази дейност. Ако учителят дава домашно, за да провери дали детето е разбрало урока, вашата помощ при написването на домашното няма да е уместна. Ако обаче учителят очаква вие да му помогнете и от целия клас, само вие не помогнете на детето си, то ще изостава в сравнение с другите деца. Учителите, които дават домашни с цел да проследят напредъка на децата и да преценят как да ги позиционират в групата, биха предпочели да не помагате на детето си – в противен случай няма да получат правилна преценка за възможностите на вашето дете.  

  

 

 

 

Покажете на детето си, че се интересувате от домашните му. Поговорете с детето си за домашните, които трява да напише. Задайте му въпроси: „Разбираш ли домашното?”, „Правил ли си подобни домашни преди?” Когато детето напише домашното, поискайте му го, за да го прегледате. По-добре не коригирайте домашното, а обърнете внимание на силните и слабите страни и набележете областите, върху които трябва да поработите с детето вкъщи.  

  

 

 

 

Други начини да помогнете. Оставете детето да се справи със задачата, но направете каквото е възможно, за да го улесните. Ако детето работи по-добре с помощта на визуални онагледяващи средства, нарисувайте му картинка, която е във връзка със задачата му. Ако се ориентира по-добре при онагледяване с предмети, използвайте подходящи неща около вас, за да демонстрирате математическа задача (например, нарежете ябълка, за да демонстрирате какво представляват дробните числа). Ако детето се упражнява в произнасянето на някои думички, използвайте ги в изречения или ги напишете на самозалепващи се бележки и ги разлепете из къщата.  

  

 

 

 

Организирайте времето за домашни работи на детето си. Пригответе удобно място за работа за детето вкъщи. Определете ежедневно време за домашните задачи. Направете календар за времето за домашни задачи, като впишете в него ясни задачи и дни, в които трябва да се изпълнят. Набавете всичко, което е необходимо на детето, за да се справи със задачите.  

  

 

 

 

Поощрявайте усилията. Тази форма на помощ е много подходяща и ще помогне много за самочувствието на детето ви. Не пропускайте да го похвалите, когато се справя добре. Може да залепите някои от най-добрите му постижения на вратата на хладилника или да ги поставите на видно място в детската стая. Така детето ще е мотивирано за още успехи.

 

 

  

—————

Назад